NYHETER

Alvorlig mangel på kvalifiserte folk

Mesta har hatt alt av asfaltarbeider i og utenfor Korgentunnelen. En omfattende jobb til 22 millioner kroner.
Mesta har hatt alt av asfaltarbeider i og utenfor Korgentunnelen. En omfattende jobb til 22 millioner kroner. Bilde: Jarle Skoglund
Jarle Skoglund
20. okt. 2005 - 08:52
Vis mer

Høy aktivitet på anleggssektoren er årsaken til det er så vanskelig å få tak i folk. Anleggsentreprenørene opplever usedvanlig gode tider.



Har lite å tilby

- Markedet er presset. Det er veldig lett for kvalifiserte folk å få jobber, sier Harald Tobiassen, som er prosjektleder for tunnelen. - Investeringene på stamveger i Region Sør blir nesten fordoblet fra 2003 til 2006. Samtidig har vi måttet kvitte oss med ca. 300 stillinger i regionen i forbindelse med nedbemanningen i Vegvesenet. Det betyr at nye byggeledere bare kan tilbys engasjement, vi kan ikke gi dem faste stillinger. Dette gjør det enda vanskeligere å få tak i kvalifiserte folk.

- Problemet forsterkes ved at det ble utdannet for få ingeniører for noen år siden. Nå har situasjonen bedret seg, men det løser ikke problemene på kort sikt. Byggeledere må ha en god del erfaring. Det er spesielt vanskelig å finne folk med tunnelkompetanse, sier Harald Tobiassen.



Også på 80-tallet

Det er ikke første gang Vegvesenet er borti de problemene Tobiassen og andre sliter med nå. Under jappetiden på 80-tallet var det en stund svært vanskelig å få kvalifiserte folk. Private firmaer kunne tilby mye bedre lønn. Problemet løste seg da ballongen sprakk og en masse luftslott raste sammen som korthus. Det er neppe noen grunn til å tro at noe lignende skal skje denne gangen. Konkurransen om arbeidskraften skyldes at en rekke store anleggsoppdrag er igangsatt samtidig.

Prosjektet som må utsettes på grunn av byggeledermangel inngår i Lister-pakken. Det omfatter en 3,5 km lang tunnel og en like lang strekning i dagen på riksveg 465 nord for Farsund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.