NYHETER

Eikesundtunnelen på Sunnmøre - verdens lengste vegtunnel: Trinnvis pumping gir store besparelser

Jarle Skoglund
17. nov. 2005 - 09:32
Vis mer

Det blir fem pumpestasjoner inne i tunnelen, og det vil være en høydeforskjell på 300 meter fra topp til bunn. -Dersom vi skulle gjøre som vanlig, å la alt vannet renne til et reservoar helt i bunnen før vi pumpet det opp, ville det kreve 30 kilos trykk og et avansert pumpesystem deretter. I stedet samler vi opp en del av vannet før det kommer så langt, gjennom to symmetriske systemer. En terskel leder vannet inn til mellomliggende pumpestasjoner. Dermed kan vi holde oss under 10 kilos trykk, og operere med langt enklere utstyr, forteller Pladsen.



Fem stasjoner

De fem pumpestasjonene inne i tunnelen vil hver ha tre-fire pumper. -Til nå har neddykkede pumper vært vanlig i undersjøiske tunneler. I stedet satser vi her på tørroppstilte pumper, som er langt billigere, faktisk bare rundt ti prosent av prisen på de neddykkede. Pumpene vi kjøper er hyllevare, og kan koste helt ned mot 16.000 kroner per stykk. De vil være enkle å skifte ut når de er nedslitt og også enkle å vedlikeholde underveis.

Pladsen er ikke engstelig for at det skal bli fiasko. -Systemet består bare av kjente komponenter, og vi er helt trygge på at dette vil fungere godt, sier han.

Et poeng med det trinnvise pumpesystemet og bruken av tørroppstilte pumper er også at en sparer mye energi. -Her skal vannet løftes opp til neste stasjon (100 meter) i stedet for 300 meter. Nederste pumpe pumper opp til nest øverste trinn, og tar med seg overflatevatnet videre derfra til øverste trinn.



Strømbrudd

Skulle strømmen forsvinne, vil de teknise pumperommene inne i tunnelen (i alt fem stykker) ha egne aggregater, men også nødstrømanlegget for tunnelen vil være tilstrekkelig til å drive pumpene, opplyser Pladsen.

Pumpene dimensjoneres normalt for en innlekkasje på 300 liter vann per minutt per kilometer tunnel i undersjøiske tunneler. I Eiksundtunnelen har det vært mye godt fjell, og innlekkasjen tilsier foreløpig bare det halve av dette. Uansett forsøker man å dimensjonere pumpene slik at en pumpe på hver stasjon kan gå kontinuerlig, mens de resterende pumpene på hver stasjon står ubrukt i beredskap. Skulle teknikken svikte på den ene siden av tunnelen, vil pumpesystemet i den motsatte enden ta over oppgaven med å pumpe ut vann fra hele tunnelen.





------------

Tekst til vedlagt illustrasjon (sendes for seg):

Tegningen viser hvordan det symmetriske pumpesystemet med tørroppstilte pumper og trinnvis pumping vil fungere i Eiksundtunnelen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.