Veksten i bygg- og anleggsmarkedet fortsetter

Veidekke forventer at det Skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet vil vokse med ytterligere fire til fem prosent i 2016 og i 2017.

I 2016 og i 2017 vil nye store samferdselsprosjekter bidra til at veksten i anleggs¬sektoren fortsetter fra dagens allerede høye nivå.
I 2016 og i 2017 vil nye store samferdselsprosjekter bidra til at veksten i anleggs¬sektoren fortsetter fra dagens allerede høye nivå. Bilde: Veidekke
Redaksjonen Våre Veger
14. sep. 2016 - 13:21

- Bygg og anleggsmarkedet har blitt en viktig bidragsyter i vår økonomi gjennom de økte boliginvesteringene og de store samferdsels­prosjektene i Norge og Sverige, sier Kristoffer Eide Hoen, direktør for analyse i Veidekke.

 

Boligmarkedet og offentlig sektor øker mest

For årene 2016 og 2017 forventes en investeringsvekst på 4 % for bygg- og anleggsmarkedet i Norge med boliger og anlegg som de største vekstområdene.

 

- Vår prognose for boliginvesteringer i 2016 er oppjustert fra 0 til 5 % vekst som følge av utviklingen så langt i år. Høy ordreinngang tilsier en oppjustering av investeringsanslaget også for 2017, og prognosen er justert opp til 5 %. For høsten 2016 og i 2017 vil nye store samferdselsprosjekter bidra til at veksten i anleggs­sektoren fortsetter fra dagens allerede høye nivå. Vi forventer også at kommunene bidrar med ytterligere vekst med sine vann- og avløpsinvesteringer, forteller Hoen.

 

Høykonjunktur og bred svensk oppgang

Det svenske bygg- og anleggsmarkedet økte med 8 % i 2015, og Veidekke forventer her en fortsatt vekst på 9 % i 2016 og 3 % i 2017.

 

- Svensk økonomi fortsetter å vokse i høy fart. Den sterke utviklingen i arbeidsmarkedet stimulerer husholdningenes vekst i inntekter og etterspørsel, og gir også solid inntektsvekst for kommunal og statlig sektor. Samtidig er det naturlig at den sterke investeringsoppgangen vi har sett de siste årene - blant annet innen boliginvesteringer - går mot en utflating på høyt nivå, forsetter Hoen.

 

Boliginvesteringer gir økning i Danmark

- Danmark har en svak økonomisk vekst, men et sterkt arbeidsmarked. Boliginvesteringene gir økende bygge- og anleggsaktivitet, mens næringslivet fortsatt er tilbakeholdne. Dette bidrar til at vi forventer at bygg- og anleggsmarkedet vil vokse med 3 % i 2016 og 4 % i 2017, avslutter Hoen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.