Straks i land over Rombaksfjorden

Bruarbeiderne på Hålogalandsbrua fikk drømmeforhold, og har forsert fremdriften med flere uker under monteringen av brudekket.

Erik Jenssen
27. sep. 2017 - 20:45

Brudekket består av 30 stålkasser på rundt 40 meter hver, som ankom byggeplassen med det 152 meter lange lasteskipet Korex den siste søndagen i august. Deretter gikk det en tid med tilrigging før første seksjon ble løftet på plass 2. september.
Og med en septembermåned som har slått vær-rekorder i nord har det gått unna med montering av 2 til 3 seksjoner hver dag. 
- Og den eneste tiden vi hadde ugunstige vindforhold klaffet faktisk perfekt med den tiden som gikk med til å rigge om fra lang til en kortere kranbom på kranskipet «Uglen», sier prosjektleder for Statens Vegvesen, Kurt Grundstad.

 

Ulike høyder

De første 16 seksjonene ble løftet på plass over bruens hovedkabler, mens de resterende ble løftet inn under kablene. Arbeidet startet på midten, hvorfra det har blitt montert en seksjon på hver side vekselvis.
Vindgrensene for den lengste bommen var åtte sekundmeter, mens den korteste bommen tåler vind opp i 12 meter i sekundet før arbeidet må innstilles.

Både lasteskipet og kranen har blitt flyttet sidelengs og holdt i posisjon med landmonterte vinsjer. Men under monteringen av de siste seksjonene har lasteskipet blitt liggende igjen midt i fjorden, mens «Uglen» har båret seksjonene på plass selv grunnet dybdeforholdene nær land.

 

Første arbeidsuhell

Mandag denne uken ble arbeidet stanset da vaieren på en av disse landmonterte vinsjene røk og skadet en arbeider. Mannen pådro seg lettere skader, blant annet to brukne tenner.
- Vi er veldig glade for at det ikke gikk verre. Dette er faktisk det første alvorlige arbeidsuhellet vi har hatt under hele anleggsperioden, sier prosjektleder Grundstad.

Uhellet fikk minimale følger for fremdriften.

- Vinsjen som røk var den som drar lasteskipet frem og tilbake over fjorden. Vaieren kilte seg og dermed ble påkjenningen så stort at den røk og traff en arbeider. Uhellet inntraff under den siste operasjonen den vinsjen skulle brukes på, så det fikk ingen konsekvenser for fremdrift.

 

Finner sluttdato

Tirsdag denne uka gjensto bare seks seksjoner, og prosjektlederen konstaterer at de med all sannsynlighet klarer tidsfristen til 7. oktober med glans.
- Men det vil gå litt saktere nå fremover. De to siste seksjonene, nærmest tårnene blir montert på den måten at seksjon nummer én festes i tårnet først, før nummer to knytter det hele sammen.

Vegvesenet hadde før helga besøk av ledelsen i det kinesiske entreprenørselskapet SRBG, og ble der enige om å legge planen for sluttspurten straks siste seksjon er heist på plass.
- Arbeidet vi skal gjøre videre er mindre væravhengig, og da kan vi enklere regne oss frem til en overtakelsesdato, sier Grundstad.
Det som gjenstår nå er sveising av stålseksjonene, samt innpakking av hovedkablene, samt en lang liste sluttføringsarbeid. For Vegvesenets del er det kritisk når man kan komme i gang med dekkelegging. Og oppmuntret av høstens godværsdose sier Kurt Grundstad at man nå lever i håpet om en tidlig vår i nord, slik at asfalten kan rulles ut så fort som bare mulig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.